Oldalak

2019. július 31., szerda

Sütőnapló (1): Tönkölybúzás kenyér

  Új sorozatot indítok azzal a céllal, hogy 1. az először kipróbált receptekről legyen emlék, visssza tudjak olvasni, mi hogyan sikerült, mit változtatnék, 2. hátha valakit pont érdekel, és kipróbálja 3. közületek valaki szokott kenyeret sütni és tud tanácsot adni.

  A kenyérsütés olyan dolog, ami eszembe sem jutna az év nagy részében, amikor rengeteg a tennivaló és nagy a rohanás. Nyáron más a helyzet: van idő kísérletezni. Plusz kamraszekrény-pakolás közben találtam nyolc (!) fajta különleges (nem sima fehér búza) lisztet, amik évek óta csak a helyet foglalták.

  Tönkölybúzalisztből volt a legtöbb, ezért ezzel kezdtem.



  A második és a harmadik kép között csak pár perc a különbség, közben bekentem hideg vízzel a tetejét, ettől szép fényes és erezett lett.


  A héja felül ropogós, alul puha. A belseje sűrű, kompakt. Pár napig remekül elállt konyharuhába csavarva a műanyag kenyérdobozban. Pirítósnak is finom, a végét pedig szeletelve lefagyasztottam, kivéve is finom volt.


  Mindent összefoglalva ez egy egyszerű, gyors kenyér. Nincs különleges íze, de finom. Legközelebb hamarabb ki kell venni a sütőből, mert majdnem megégett a receptben megadott idő alatt. Ki fogom próbálni más variációban is, most csak vízzel készült.


Hozzávalók:

500 g teljen kiőrlésű tönkölybúzaliszt (nekem sima volt)
25 g élesztő
3 dl víz vagy kefír (vagy fele-fele)
2 ek méz
fél tk só

1. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben.

2. Hozzáadjuk a mézet és a sót, majd a lisztet, és addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik a tál oldalától. 30 percig pihentetjük.

3. Hosszúkás cipót formálunk belőle, és kenyérformába tesszük, ahol még 15 percig kelesztjük.

4. Hideg vízzel bekenjük, és a hideg (!) sütő legalsó rácsára tesszük. A sütőt 250 fokra bekapcsoljuk, és a kenyeret 35 percig sütjük. A sütőt lekapcsoljuk, és a kenyeret további 10 percig a meleg sütőben hagyjuk.

5. A kenyeret rácson kihűtjük, és megkenjük hideg vízzel.

A receptet itt találtam.

Szép napot!

Rita





7 megjegyzés:

  1. Das Brot sieht schön aus, und ich glaube dir, dass es auch gut geschmeckt hat. Vielleicht backe ich auch nach deinem Rezept, ich muss nur solches Mehl kaufen.
    Ich backe auch Brot, jede Woche. Ich habe den Sauerteig, dann nehme ich mehr Roggenmehl als Weizenmehl, und verschiedene Samen.
    Und der Duft, während das Brot gebacken wird, ist herrlich, nicht wahr?!

    VálaszTörlés
  2. Szuper jól néz ki a kenyered! Szerintem ennek a sorozatnak (is) szorgalmas olvasója leszek :)
    Én pont fordítva vagyok, nyáron nem sütök (a meleg miatt nem akarom még tovább fűteni a lakást), de tavaly télen én is magamnak sütöttem a kenyeret. Ki fogom próbálni a receptedet! Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Jó ötlet erről írni, mert van az úgy hogy engem is érdekel, mert most pont ehhez van kedvem. kicsit barnább a teteje az ideálisnál, de a vékony felső rétegen kívül jónak tűnik. Minden sütő másképp viselkedik, ki fogod tapasztalni nálad mi az ideális idő a sütéshez.
    Nálatok lassan kezdődik a suli, ki kell használni a szabadidőt. Meglepve hallottam milyen extra hőségben volt részetek. Az idén csak ámulok hova milyen szélsőséges időjárás jut el. Azon is, hogy most milyen sokan foglalkoznak vele igen komolyan, ami jó!

    VálaszTörlés
  4. Tavaly több hetes hőség volt? Erről lemaradtam. Idén figyeltem fel az északi országok szélsőségesen meleg frontjaira. De nem csak én, az egész világ erről beszél.

    VálaszTörlés
  5. Szuper lett a kenyér. És nagyon jó ötletnek tartom, hogy elkezdted a sütőnaplót. Én is sokszor megkeresem a blogomban az éppen sütni kivánt receptet....

    VálaszTörlés
  6. Öregtésztás kenyerek a legjobbak, kicsit macerásak de... egy próbát megér.
    https://www.limarapeksege.com/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html

    VálaszTörlés