Oldalak

2019. szeptember 21., szombat

Sütőnapló (5): Köményes-áfonyás rozskenyér

  
 A kenyérsütési lázat csak fokozhatja, ha a napilap színes-képes szombati melléketében kenyérreceptek vannak. Velem is ez történt. A négy receptből már hármat megsütöttem.

  Elsőnek a köménymagos-áfonyás rozskenyeret. Persze nem volt itthon durvára őrölt rozsszem (ennyit a szekrényrendezési projektről), ...


  ... amit előszöt le kellett forrázni és állni hagyni.


  Aztán jött a keverés, amihez segítséget kaptam. Dagasztani nem kell a tésztát, ez nagy előny.


  Helyes kis cipó lett belőle...


... aminek illata, íze kiváló. 


Ne szárad meg, akár egy hétig is zamatos marad, eddig ez a kedvencünk.


  Hozzávalók:

  1 dl durvára őrölt rozs, lásd az első képet (80g)
  3 és egynegyed dl forró víz (375g)
  12 g élesztő
  1 dl vörösáfonya-lekvár (100 g)
  1 tk köménymag
  3 és fél dl búzaliszt (200 g)
  3 és fél dl kevert liszt (kb. fele-fele arányban búza- és rozs)
  2 tk só

  1. A durvára őrölt rozsszemeket leforrázzuk, kb. egy óra hosszar állni hagyjuk.

  2. Összekeverjük a többi hozzávalóval (ez történhet kézzel vagy fakanállal). Letakarjuk, és kb. két óra hosszat kelesztjük, közben egyszer-kétzser megkeverjük.

  3 Kivajazunk egy kenyérsütő tepsit, és beletesszük a (z eléggé ragadós) tésztát. Lisztet, magvakat szórunk rá, és további 45 percig kelesztjük letakarva.

  4 A sütőt 225 fokra előmelegítjük, és a kenyeret kb. 40 perc alatt készre sütjük.

  5 Rácsra téve hűtjük ki.


  Kétszer is sütöttem már. A második alkalommal mérlegen mértem ki a lisztet, akkor jobbak lettek az arányok.

  Szép napot:

  Rita

4 megjegyzés:

  1. Rita: Thank-you for sharing the recipe.

    Catherine

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jól néz ki, de fogalmam sincs, lehet-e s hol lehet itthon durvára őrölt rozsszemeket kapni... :)

    VálaszTörlés
  3. Szép kenyér és a szelet......kívánatos!

    VálaszTörlés
  4. Hű, de guszta! Köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés