Oldalak

2019. november 5., kedd

Sütőnapló (6): Parasztcipó

  
A sütőnaplós sorozat előző részében mutatott kenyér receptjének társaságában volt az alábbi cipó is. Ezt sem kell dagasztani, csak összekeverni a hozzávalókat, pár órát kelni hagyni és megsütni. Már ezt is többször sütöttem, most épp a dobogó második fokán áll a már említett köményes-áfonyást követve.


  Hozzávalók:

  12 g élesztő
  375 g víz
  450g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy vegyes liszt (én ebből sütöttem: búza, árpa, rozs és zab keveréke)
  15 g méz
  12 g só

 1 A hozzávalókat fakanállal összekeverjük egy tálban, és másfél óráig állni hagyjuk. Félidőben átkeverjük.

2 Lisztezett gyúrótáblára tesszük, kézzel széthúzzuk majd mind a négy oldalát egymásra hajtjuk. Sütőpapíros tepsin 20-30 percig kelesztjük.

3 Előremelegített, 230 fokos sütőben, középső rácson 35-40 percig sütjük.

4 Rácsra téve, letakarva kihűtjük.


  Az egészben talán az volt a legszokatlanabb, hogy a vizet is mérlegen mértem hozzá. Egy kollégámmal beszélgetve kiderült, hogy a profi pékek, cukrászok mindent (még a tojást is) grammra mérik.

  A másik tanulság eddig, hogy a jó kenyértészta ragacsos. Akkor kel jól meg és jön fel sütés közben, ha ragad.

  Szép napot!

  Rita

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, látszik rajta, hogy finom is. Köszönöm a választ, továbbítottam a lányomnak.

    VálaszTörlés