A sütőnaplós sorozat előző részében mutatott kenyér receptjének társaságában volt az alábbi cipó is. Ezt sem kell dagasztani, csak összekeverni a hozzávalókat, pár órát kelni hagyni és megsütni. Már ezt is többször sütöttem, most épp a dobogó második fokán áll a már említett köményes-áfonyást követve.
Hozzávalók:
12 g élesztő
375 g víz
450g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy vegyes liszt (én ebből sütöttem: búza, árpa, rozs és zab keveréke)
15 g méz
12 g só
1 A hozzávalókat fakanállal összekeverjük egy tálban, és másfél óráig állni hagyjuk. Félidőben átkeverjük.
2 Lisztezett gyúrótáblára tesszük, kézzel széthúzzuk majd mind a négy oldalát egymásra hajtjuk. Sütőpapíros tepsin 20-30 percig kelesztjük.
3 Előremelegített, 230 fokos sütőben, középső rácson 35-40 percig sütjük.
4 Rácsra téve, letakarva kihűtjük.
Az egészben talán az volt a legszokatlanabb, hogy a vizet is mérlegen mértem hozzá. Egy kollégámmal beszélgetve kiderült, hogy a profi pékek, cukrászok mindent (még a tojást is) grammra mérik.
A másik tanulság eddig, hogy a jó kenyértészta ragacsos. Akkor kel jól meg és jön fel sütés közben, ha ragad.
Szép napot!
Rita
Nagyon guszta, látszik rajta, hogy finom is. Köszönöm a választ, továbbítottam a lányomnak.
VálaszTörlésI love homemade bread.
VálaszTörlésCatherine