2018. december 23., vasárnap

Apróságok karácsonyra


    Általában nagyobb kézimunkákon szeretek dolgozni. A karácsony előtti időszak kivétel, ilyenkor kisebb tárgyakat is szívesen készítek. December elején félretettem azt a HATALMAS takarót, amit szeptember óta horgolok (kb. a felénél járok, hamarosan mutatom majd itt is), és karácsonyfadíszekbe böktem a horgolótűmet.

    Remek alkalom volt ez a kísérletezésre. Ugyanazt a mintát horgoltam meg két különböző fonalból: bal oldalon látható a műszálas, jobb oldalon pedig a pamut változat. Számomra egyértelműen a pamut vezet. A műszálas fonal remek takarókhoz, de itt, mivel szorosabban kell horgolni, gyakran beleakad a tűbe.


   A három alapformát (kör, hosszában és széltében ovális) a végtelenségig lehet variálni a színek váltogatásával és a hímzéssel. Ebbe a nyolcéves is besegített.


  Igazából semmi különös, csak egy pár körbe horgolt, alátétszerű alap hímzéssel felturbózva,  akasztóval. A hátoldalára filcet varrtam, hogy eltakarjam a fonalvégeket. Az ötlet Tuija Heikkinentől származik. Eredetileg ajándékkísérőnek tervezték őket, de nálam a lakást díszítik. - Mondanom sem kell, hogy ezek fonalfaló projektek, maradékokat használtam csak fel hozzájuk.



  A másik gyengém így decemberben a papírhajtogatás és a csillag. Négy éve például ezt hajtogattam. Az idei első ránézésre nem tűnik bonyolultnak, de beletelt egy időbe, míg rájöttem, melyik vonalat merre hajtsam. Ezt is a nyolcévessel együtt csináltuk: ő körbarajzolta a sablont és kivágta a formát, én hajtogattam és ragasztottam. Ebbe akár  egy pici ajándék is beleférhet. 


  A tervező honlapján sok csodaszép alkotás látható.


A Mollie Makes magazin 99. számában találtam ezeket a remek ötleteket.

  Ezúton kívánok minden kedves erre járónak békés, boldog karácsonyt!

  Rita


6 megjegyzés:

  1. Rita: Merry Christmas: I love all your ornaments, I have never tried paper folding, I may have to try sometime.

    Catherine

    VálaszTörlés
  2. Gottes Weihnachtswelt ist voller Boten ß und einige sind unterwegs zu dir.(A.Goes)
    Frohe, helle und herzliche Weihnachten Dir und Deiner Familie!
    Interesanten Christbaumschmuck habt ihr gebastelt! Und dank Dir habe ich wunderbare Kunstwerke von Tuija Heikkinnen gesehen.

    VálaszTörlés
  3. Boldog családi ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Boldog Karácsonyt, áldott ünnepet Nektek is!
    Tetszenek az "apróságok" :)

    VálaszTörlés
  5. Kedvesek a díszeitek. A lányoddal egész biztosan sokáig fogtok együtt munkálkodni. Ezt fiúval nem mindig lehet.
    Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is remélem, hogy így lesz. Egyelőre mind a ketten szeretnek bütykölni.

      Törlés