2021. április 25., vasárnap

Sütőnapló (11): Répás zsömle

  Mindig várom a szombati újságot, mert van hozzá egy szép, színes melléklet érdekes cikkekkel és receptekkel. A tegnapiban volt egy répás zsömle recept (elsőre meghökkentő, de a cikk írója csak fokozta a hatást azzal, hogy répás humuszt ajánlott mellé:).

  Ez is egy hosszú kelési idejű péksütemény, alig kell bele élesztő, és dagasztógépet sem igényel. 


Hozzávalók (10 darabhoz)

3 g élesztő
3 dl hideg víz
110 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
210 g rétesliszt (ez nem volt itthon, sima búzaliszttel helyettesítettem)
1,5 kk só
60 g finomra reszelt répa
magvak a tetejére (szezám, napraforgó, mák, len...)

1 Este összekeverjük a hozzávalókat egy tálban. Ragacsos tésztát kapunk.

2 Lefedve egy éjszakán át kelesztjük szobahőmérsékleten.

3 Reggel 250 fokra előmelegítjük a sütőt. egy tepsit is beteszünk, hogy az is átforrósodjon.

4 A ragacsos tésztából evőkanál segítségével halmokat szaggatunk egy sütőpapírra, megszórjuk magvakkal.

5 Kivesszük a forró tepsit a sütőből, és áthúzzuk rá a sütőpapírt a zsömlékkel. Középső rácson kb. 12 percig sütjük, majd rácsra téve hűtjük ki.




  Ajánlom, ráérős, vasárnapi reggelihez. A hétköznapokon pedig csak elő kell venni egyet-egyet a fagyasztóból...

  Szép napot!

  Rita

5 megjegyzés:

  1. Jól hangzik - és jól is néz ki 😊
    Sajnos nekem az élesztős tészták nem sikerülnek..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel tényleg kevés a macera. Ajánlom! Nekem sem sikerül minden (ami egyenesen a komposztban landol, nem szokott felkerülni a blogra).

      Törlés
  2. Nagyon guszta. A sárgarépát kilós zacskóban veszem, mert szeretem használni szinte mindenbe. Kínai kajába vékonyra szelve, rizseshúsba apró kockára vágva, sültek mellé vegyes zölldségkörethez stb. Nálunk egy kiló egy hét alatt elfogy. Az igaz, hogy kizárásos alapon ez maradt mióta a férjemnél vastagbélrákot diagnoztizáltak, puffasztót nem ehet, no meg az ára is jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is sok répát eszünk, főleg nyersen főételek mellé.

      Törlés
  3. Szép lyukacsos a bélzete, Egyszerűnek látszik az elkészítése(mostanában nem sütök)

    VálaszTörlés