2017. november 25., szombat

Házi feledataim, 6. rész: Szövés


  A színfalak mögött más hónapok óta csatogott a szövőszék. Sok-sok munka, fejtörés, pár nyugtalan éjszaka és némi önfeledt, boldog kézimunka váltogatta egymást ebben a tanévben.

  A szövés a legősibb kézimunkafajta (3000 éves szőtt textíliákat is találtak a piramisokban), és szerintem a legbonyolultabb is. A kötésben, horgolásban elég lebontani egy pár elrontott szemet vagy sort. Ha a szövőszékben rosszul van befűzve egyetlen szál a több százból, lehet, hogy újra be kell fűzni az egészet. Szerencsére van egy segítőkész szomszédom, aki a nyolcvanas évben járt szövőtanfolyamra (akkoriban nagy divat volt), ő sokszor átjött, ha egyedül nem boldogultam.


  Az első szövés-  amihez csak gyapjúfonalat használhattunk -, túl ritkára sikerült, mert elszámoltam a láncfonalat. A szövetet hatvan fokon kimostam gépben, így kb. a harmadára összement. Így már lehetett vágni, alakítani. A lácfonalak és a vetülék egy része ugyanabból a fonalból van, mint a horgolt virágok. Csuklómelegítőt varrtam belőlük.


  Ez itt egy kísérleti szövés, ahol szokatlan (lehetőleg újrahasznosított) alapanyagot kellett beszőni vetüléknek. A felső és alsó képen ugyanaz a láncfonál. Az elsőn lyukas kerékpárgumi-belső az vetülék, abból lábtörlő lesz. A másodikba a kilencéves kinőtt zoknijait szőttem be és kiszuperált farmeranyaggal szegtem be. Rongyszőnyegszerű az eredmény, csak sokkal puhább. 


  A kedvencem az volt, amikor a felvetett láncfonálra festhettem, ezt a technikát szívesen gyakarolnám még. Skóciában vett fonalat is felhasználtam hozzá.


  A szövőszék nélküli szövés kategóriájában indul ez a rákocska. Szövőkereten készült rozsdamentes fémdrótból és berkenyebogyóból. Két csipkebogyóval és egy falevéllel egészítettem ki


  Mielőtt belefognék a következő szövésbe, tartok egy kis szünetet, és csak olyasmivel bíbelődöm, ami nem kell a továbképzéshez! Mondjuk leporolom a varrógépemet.

  Szép hétvégét!

  Rita

6 megjegyzés:

  1. Neuen Handarbeitsarten zu lernen - das ist schön!

    VálaszTörlés
  2. Höhö: leporolás.., nem csodálom. Úgy értem néha ez is elég. Döbbenet és tényleg: réges régen a mayák által szőtt poncsók.. Hát nem tűnik egyszerűnek, de semmi nem az amibe az ember tisztességesen beleássa magát. Érdekeset írtál.

    VálaszTörlés
  3. Weben ist eine sehr alte Handarbeit. Ich liebe gewobene Decken. Ich habe es selbst noch nie versucht. Deine Teile sind sehr schön geworden.

    VálaszTörlés
  4. Rita: I find weaving to be very interesting, I have been to weaving displayed and love to see how it is done, thank-you for sharing with us.

    Blessings
    Catherine

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus dolgokat tanulsz. Nagyon tetszenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Légyszi írd meg az email-címedet nekem a mamivonat@yahoo.se-re!

      Törlés