A kenyérsütési lázat csak fokozhatja, ha a napilap színes-képes szombati melléketében kenyérreceptek vannak. Velem is ez történt. A négy receptből már hármat megsütöttem.
Elsőnek a köménymagos-áfonyás rozskenyeret. Persze nem volt itthon durvára őrölt rozsszem (ennyit a szekrényrendezési projektről), ...
... amit előszöt le kellett forrázni és állni hagyni.
Aztán jött a keverés, amihez segítséget kaptam. Dagasztani nem kell a tésztát, ez nagy előny.
Helyes kis cipó lett belőle...
... aminek illata, íze kiváló.
Ne szárad meg, akár egy hétig is zamatos marad, eddig ez a kedvencünk.
Hozzávalók:
1 dl durvára őrölt rozs, lásd az első képet (80g)
3 és egynegyed dl forró víz (375g)
12 g élesztő
1 dl vörösáfonya-lekvár (100 g)
1 tk köménymag
3 és fél dl búzaliszt (200 g)
3 és fél dl kevert liszt (kb. fele-fele arányban búza- és rozs)
2 tk só
1. A durvára őrölt rozsszemeket leforrázzuk, kb. egy óra hosszar állni hagyjuk.
2. Összekeverjük a többi hozzávalóval (ez történhet kézzel vagy fakanállal). Letakarjuk, és kb. két óra hosszat kelesztjük, közben egyszer-kétzser megkeverjük.
3 Kivajazunk egy kenyérsütő tepsit, és beletesszük a (z eléggé ragadós) tésztát. Lisztet, magvakat szórunk rá, és további 45 percig kelesztjük letakarva.
4 A sütőt 225 fokra előmelegítjük, és a kenyeret kb. 40 perc alatt készre sütjük.
5 Rácsra téve hűtjük ki.
Kétszer is sütöttem már. A második alkalommal mérlegen mértem ki a lisztet, akkor jobbak lettek az arányok.
Szép napot:
Rita