2018. szeptember 28., péntek

Könyvjelző


  Ritkán játszom mostanában a blogon (időhiány vagy önfejűség miatt, magam sem tudom), de JuciKa kezdeményezéséhez örömmel csatlakoztam. A tanévkezdés az olvasás és a könyvjelzők jegyében kezdődik sok helyen. 



  Len kötözőzsinegből (nagymamai örökség, bontatlan gombolyag) kötöttem egy szívet, a végébe fűztem egy pár hosszú szálat, és befontam, csomó került a végére. A len nagyon makacs volt, nem nagyon akart engedelmeskedni kötés közben. Viszont mióta használom, napota kézbe veszem, megszelídült: puha, hajlékony, simulékony. Nagyon érdekes. Eltűnt az érdessége, szinte selymes. Talán a levegő páratartalmát szívja magába. 


Részletek a Ravelryn

  Per Anders Fogelström Stockholm-sorozatát olvasom, a harmadik könyv végén járok. Úgy látom, sajnos nincs meg magyarul. Engem teljesen elvarázsol. Az 1800-as évek végétől az 1960-as évekig követi nyomon egy család és a svéd főváros életét. Iszonyúan részletgazdag és sokszor megdöbbentő. Itt sem volt soha kolbászból a kerítés!

  Szép napot!

  Rita

6 megjegyzés:

  1. A könyvjelző aranyos, olyan mint egy egérfarok.
    Svéd történelem: nem olyan rég néztem meg egy svéd sorozatot és ott a norvég és lapp nemzet konfliktusára is fény derül. A lappoknak olyan papírokat állítottak ki mely szerint alsóbbrendűek. Ez igaz vagy filmbeli túlzás?
    Jó ez a demokrácia nevű dolog. Jobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem emlékszel véletlenül, mi volt a film címe?
      Sajnos nem túlzás. De manapság már egyenjogú állampolgárok.

      Törlés
  2. Oh, tudom hogy ma már így van. A film címe: Fekete tó. A HBO kínálatában láttam, egy szórakoztató thriller, kitűnő svéd színészekkel. Szeretem a HBO sorozatokat, mert a történeten kívül betekintést nyújtanak az országok kultúrájába.
    Láttátok a gyerekekkel a Coco című animációs mesefilmet? Ajánlom, betekintést nyújtott elgondolkodtató és szórakozást nyújtóan a mexikói halottkultuszba. Szuper jó volt!

    VálaszTörlés
  3. Ó, de jó! Itt köszönöm meg, hogy játszottál velünk! Nekem is van len fonalam, hímzéshez. Eddig, még nem mertem használni mert valóban elég "makacs" szerinted az is szelídül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy meghirdetted a játékot! Ez a miniprojekt pont belefért az időmbe. Érdemes kipróbálni. Ha kezeletlen len, mint ez, szerintem hasonló lesz a helyzet. Ha viasszal van bevonva, mint az, amivel én hímeztem, akkor passz, azt még nem használtam kötéshez.

      Törlés