2017. június 7., szerda

Berlin


A múlt héten Berlinben jártam a végzős csoportommal. Bea kérésére írok pár sort az utazásról.:)
A városban mindenhol tetten érhető a múlt. A Nyugat-Belinben aranyozott macskakövek emlékeztetnek a holocaust áldozataira. Az egykori lakóhelyük közelében állítottak emléket az áldozatoknak. A mi szállodánk előtt is volt egy hasonló kő. 
Íme a csapat a német parlament épülete (Reichstag) előtt. Csak szigorú ellenőrzés után lehet meglátogatni turistáknak is, rusnya kerítés veszi körül a bejárat előtti részt. 

Sok más nevezetességet is megnéztünk még, de kevés képet készítettem. Ide még vissza fogok térni! A híres, régi bevásárlóközpont legfelső emelete igazi ínyencparadicsom. A legkülönfélébb színvonalas éttermek sorakoznak egymás mellett, de a fogások elérhető áron vannak. Ezeken kívül külön üzlet van pl. tea- és kávékülönlegességeknek, rengeteg kézzel készített bonbont, édességet, süteményt lehet kapni. 

Voltunk még az egykori koncentrációs táborban, Sachsenhausenben is, az nagyon megérintette a diákokat.

Nagyon szeretem Berlint! Dinamikus, zajos nagyváros, mégis emberi. Erre két példa: egy bussofőr, akinek van energiája kedvesen válaszolni arra a százszor hallott kérdésre, hogy - "Kaphatok egy jegyet" - "Akár kettőt is!".  - Egy kisboltban történt a másik eset: A három eurós ásványvizet akartam épp kifizetni, amikor az eladó megsúgta, hogy van víz két euróért is, cseréljem ki nyugodtan.Kevés volt ez a két nap, jó lett volna még hajókázni a Spreen, elmenni a Currywurst Múzeumba... Na, majd legközelebb!


Rita


2 megjegyzés:

 1. Első kép: NAGYON jó ötlet! Állandóan szembesít mindenkit, hogy mi lehet az eredménye ha teret enged a haragnak.
  Az osztály jó kedélyű!
  A nagy bevásárlóközpontokban minden kapható és remek kivitelezéssel épülnek. Mo-n ilyen a West end city.
  Köszönöm a beszámolót!
  Naná, hogy egy kötött program esetén nem jut idő mindenre.

  VálaszTörlés
 2. Schön, dass es dir in Berlin gefallen hat.

  VálaszTörlés