2019. augusztus 21., szerda

Sütőnapló (3): Almás pite rozslisztből


  A kamrában található lisztek felhasználásának különös, de nem teljesen váratlan velejárója hogy újabb különleges liszteket veszek. Mondjuk rozslisztet.

  A kertben termő rengeteg nyári alma adta az ötletet az almás pitéhez, ami miért is ne készüljön ezúttal reform módon? 
  
  Ezt a receptet vettem alapul, a rozsliszt nem teljes kiőrlésű volt, és a mennyiségét is csökkentettem valamivel. Véletlenül még nádcukor is volt itthon, a tésztába azt tettem, a töltelékbe sima kristálycukrot. Almából két kilót reszeltem le, de többet is nyugodtan elbír. 

  Ahhoz képest, hogy a nyers tészta fura barnásszürke volt, gusztusos és finom lett a végeredmény.

  Mondjuk elment vele a fél délután...


  Bemásolom a receptet, mert előfordult már, hogy megszűnt az oldal, amire hivatkoztam a blogon.

Hozzávalók egy kb. 25x35 cm-es tepsihez:

Omlós tészta:
450 g teljes kiőrlésű rozsliszt 300 g hideg vaj kockákra vágva
150 g nádcukor (ha tudjuk, érdemes kávédarálóban először porcukor finomságúra darálni) vagy más, alacsonyab glikémiás indexű édesítő, mint a kókuszcukor, vagy akár a xilit,stb.
2 egész tojás
egy csipet só
Töltelék:
kb. 1,5 kg alma (héjastul mérve) 
140 g nádcukor  (vagy kókuszukor, vagy xilit, stb)
1 kezeletlen citrom leve és héja
2-3 cm-nyi friss gyömbér reszelve (elhagyható)
1-2 tk. őrölt fahéj
50 g darált dió (vagy mogyoró, mandula)
3-4 ek. baracklekvár
 1 tojás a lekenéshez
1. Az omlós tésztához a rozslisztet, a vajat, a nádcukrot és a sót kézzel elmorzsoljuk vagy S-késes aprítógépben több részletben morzsásra aprítjuk. Hozzáadjuk az egész tojásokat, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Alufóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
2. Az almatöltelékhez az almákat megtisztítjuk, a magházukat eltávolítjuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a citromlevet, a citromhéjat, és kicsit állni hagyjuk.
3. Az omlós tésztát két részre osztjuk nagyjából 40-60% százalék arányban (tehát az egyik fele csak éppen egy kicsivel lesz több, mint a másik). A kisebb részt lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és villával alaposan megszurkáljuk. 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük az alsó lapot (kb. 12-15 perc, akkor jó, amikor épphogy kezdene a széleken kis színt kapni).
4. A töltelékhez az almát alaposan kicsavarjuk, és összekeverjük a nádcukorral, darált dióval, fahéjjal és a reszelt gyömbérrel.
5. A kisült alsó lapot vékonyan lekenjük baracklekvárral (ez akadályozza meg, hogy nagyon elázzon a tésztánk), majd ráhalmozzuk az almás tölteléket. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és a töltelékre terítjük.
6. A tésztát felvert tojással lekenjük, majd még csíkozhatjuk villával. Megszurkáljuk, majd 180°C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Teljesen hidegen szeleteljük

(Forrás: Dívány.hu)


Szép napot!

Rita

1 megjegyzés: