2020. május 25., hétfő

Sütőnapló (9): Egyszerű fehér cipó és önkéntes munka


  Amikor az embernek már van egy pár kedvenc kenyérreceptje, és elkényelmesedik, nem akar újat kipróbálni, aztán mégis, és lám, megszületik (kisül) egy új kedvenc. A tizenegyéves szerint az sem baj, ha megég egy kicsit a kérge, "az adja meg az aromáját".


  Könnyű elkészíteni. Nem kell dagasztani ezt sem, csak összekeverni (nekem nagyon bejött a szilikonos keverőkanál).

  12 g élesztő
  3,5 dl hideg víz
  450 g liszt
  1 ek méz
  2 tk só

 Másfél óra kelesztés után nagyon ragadó tésztát kapunk. Lisztezett gyúrótáblán kihúzogatom pár centi vastagságúra, majd összehajtogatom hosszúkás vagy kerekdede formára, és sütőpapíros tepsire teszem. További 40-60 perc kelesztés után 30-35 percig sütöm a 235 fokos sütő alsó rácsán. A sütőből kivéve rácsra teszem és letakarom.

  Más:

  Tegnap önkéntes munkán voltam. Kórházi dolgozók számára készítettünk egyszer használatos, műanyag védőköpenyeket. Mindezt remekül megszervezve, egy tornacsarnokban (mivel a benti sportesemények mind elmaradnak), szellősen elhelyezett asztalokon. Lázmérés és kézfertőtlenítés után a csoportvezető osztott be bennünket a három állomás egyikére.


  1. Szabás. 150 méteres műagyag bálákról tekertünk le egyszerre három köpenyre valót (félbehajtva, így hat réteg került egymásra). A kemény műanyagból készült szabásmintát ráhajtottuk, és szőnyegvágó késsel illetve ollóval körbevágtuk. Az asztal lapján egy másik műanyagba már bele volt vésve egy vájat, amiben csak körbe kellett futtatni a kést. Az olló főleg a kis kör kivágásához kellett (a hüvelykujj helye a köpenyen). Itt ketten is dolgozhattak egyszerre az asztal két oldalán.



  2. Hegesztés. Ez az állomás volt a legnépszerűbb, ide nem sikerült bejutnom, ezért nincs róla közeli kép. A köpeny karjait (hónaljtól a csuklóig) rögzítették vele.

  3. Hajtogatás és csomagolás. A kész köpenyeket összehajtogattam és tízesével zacskóba tettem. Ötven darabot kb. 75 perc alatt.


   A délelőtti négyórás műszakban 750 köpeny készült el. Van olyan ápoló, aki egy nap alatt 15 ilyen köpenyt elhasznál. Eddig úgy néz ki, hogy legalább június végéig folytatódik a köpenygyártás. Az önkénteseken kívül (a hétvégén általában csak azok vannak) dolgoznak ott munkanélküliek, és olyan egészségügyi dolgozók is, akiknek a munkahelyén most kevesebb a tennivaló. - Minden tiszteletem a gyárban, futószalag mellett dolgozóknak. A monoton munka egy ideig pihentető, de éveken át ezt csinálni... Mentálisan és fizikailag is megterhelő lehet. - Mindenesetre jó tapasztalat volt, és ha még lesz rá lehetőségem, ismét elmegyek segíteni.

  Szép napot!

  Rita

2 megjegyzés:

  1. Minden kenyered jó, ez is!
    Le a kalappal, hogy önkéntes munkát vállaltál! Érdekes volt a beszámolód róla.

    VálaszTörlés
  2. Rita: Your bread looks yummy, thank-you for the recipe.
    Thank-you from my heart for volunteering your gift of sewing, I am also a volunteer at the food shelf here in Minnesota, I love helping out.
    Have a lovely day.

    Catherine

    VálaszTörlés