2020. január 27., hétfő

Sütőnapló (7): Szezámmagos fehér cipó

   A varrógépem porosodik, a hímzéshez sötét van, a pulcsikötés pihen, az aktuális horgolást pedig nem akarom soronként mutatni, hanem csak miután elkészült, szóval beállt a téli álom üzemmód a blogon. 

  Enni viszont ilyenkor is kell, és jó befűteni a sütővel, ezért jöjjön egy hagyományos fehér kenyér.


  Hozzávalók:

  12 g élesztő
  3 dl víz
  420 g búzaliszt
  15 g méz
  10 g só

  1 Mindent összekeverünk egy sima tálban, és egy óráig pihentetjük, félidőben átkeverjük.
  
  2 Kivajazunk egy másfél literes sütőformát.

 3 A tésztát lisztezett deszkán kihúzzuk és hosszúkás cipó formára hajtogatjuk, beletesszük a sütőformába, ahol 45-60 percig pihentetjük.

  4 Vízzel bekenjük, szezámmagot szórunk a tetejére, és 225 fokra előmelegített sütőben, középső rácson 3ö-35 percig sütjük. 

  5 Kivesszük a formából, ha az alsó fele túl sápadt, még öt percre visszatesszük forma nélkül sülni.
Rácson hűtjük ki.

 




  Párszor már sajnos beleragadt a tepsibe, de ha sikerül eltalálni a kelesztés és sütés paramétereit, finom fehér kenyeret kapunk. Pirítósnak is kiváló. Szeletelve szoktam lefagyasztani, ha marad belőle.

  Szép napot!

  Rita

5 megjegyzés: