2021. július 6., kedd

Sütőnapló (12): Lenmagos-rozsos zsömle

   Mivel elé korán kelő vagyok, praktikus az éjszaka kelesztett, reggelire kisütött zsömle. Természetesen reggel is lehet kezdeni, akkor vacsorára sül ki. Ez is sem igényel dagasztást.


   Hozzávalók:

  3 g (!) élesztő (nem elírás, tényleg csak ilyen kevés kell bele)

  3,5 dl hideg víz

  25 dkg búzaliszt

  17 dkg finom rozsliszt

  2 tk só

  2 ek méz

  1,5 ek lenmag

  Elkészítése:

  1 A hozzávalókat összekeverem egy fakanállal, és lefedve kelesztem szobahőmérsékleten egy éjszakán át.

  2 Másnap reggel lisztezett deszkán, lisztes kézzel (eléggé ragad) négyszögletesre húzom a tésztát, és csomag módjára összehajtogatom, lefedve 40 percig kelesztem.

 3 A tésztát előbb három csíkra vágom, majd minden csíkot 3-4 darabra osztok, mindezt gyúrás nélkül.

 4 Előmelegített sütőben, középső rácson, 250 fokon kb. 15 percet sütöm.


  Szép napot!

  Rita

5 megjegyzés:

  1. Ich habe alle Bestandteile, es wäre gut den Teig auszuprobieren. Wieviel ml Wasser wäre 3,5 dl? Und du hattest Trockenhefe oder echte? Es könnte gut schmecken, warm zum Frühstück!

    VálaszTörlés